Sprawozdanie z pikniku

12 lipca br. obok budynku Urzędu Gminy w Rzepienniku Strzyżewskim odbył się pierwszy piknik charytatywny pod hasłem- KAŻDY MOŻE NAD MORZE.

Pomysłodawcą i organizatorem pikniku było stowarzyszenie Wszystkie Dzieci Nasze Są, które gościło u siebie stowarzyszenia „Nasze Dzieci” z Zalasowej, „ Nadzieja”  z Tuchowa,  „Pod Promykiem”  z Rzuchowej.  W przygotowania i przebieg imprezy jak zwykle bardzo zaangażowali się rodzice dzieci niepełnosprawnych wraz z rodzinami. Można było odczuć , że jest to grupa niezwykle aktywnych  osób, pełnych energii i chęci działania.

Już od wczesnych godzin porannych można było zauważyć wzmożony ruch koło Sali widowiskowej GOK-u. Ochotnicza Straż Pożarna z terenu gminy oraz członkowie Stowarzyszenia i ochotnicy nie szczędzili  sił, aby wszystko było gotowe na czas. Przygotowywano scenę i stoiska, zadbano o zaplecze medyczne i bezpieczeństwo w czasie imprezy.

Około 12 plac się wyludnił, aby na chwilę przed 14 znów ożyć. Ostatnie przygotowania i o godzinie 14.00 rozpoczęła się Msza Św. polowa, celebrowana przez ks. Sylwestra Progorowicza  z Mazur, goszczącego w Rzepienniku Biskupim. Otwarta postawa księdza Sylwestra , dobre słowo i zaproszenie do wspólnej zabawy wprawiły wszystkich zgromadzonych w iście świąteczny nastrój.

Po Mszy, prezes Stowarzyszenia Pani Barbara Duran, przedstawiła niezwykle bogaty  program imprezy. Na początek wręczono nagrodę główną w konkursie na logo Stowarzyszenia. Najlepsza okazała się praca Joanny Ciepielowskiej z Siedlisk, która z radością uściskała swoją nagrodę- ogromnego misia.

Kolejnym punktem imprezy był koncert w wykonaniu dzieci oraz Aleksandry Tockiej. Pozostając w  muzycznych rytmach można było obejrzeć pokaz tańca towarzyskiego w wykonaniu Aleksandry Ogieli i Kacpra Hudyki.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się zabawy z INSPEKTOREM WAWELKIEM przygotowane przez funkcjonariuszy policji z Tarnowa.

Podczas występów na scenie bardzo aktywnie działało zaplecze imprezy. Bufet zapewniały panie z nowo powstałych stowarzyszeń   ADSUM w Rzepienniku  Biskupim, Stowarzyszenie  Sołectwa w Turzy, Stowarzyszenie My kobiety z Olszyn. Można było zakupić nie tylko napoje i ciastka, ale również gofry czy spróbować regionalnej kwaśnicy. Nie zabrakło także  grillowanych kiełbasek.

Miłośnicy hazardu mogli spróbować szczęścia w loterii przygotowanej i prowadzonej przez nauczycielki z ZS w Olszynach i Gimnazjum w Rzepienniku Biskupim. Obok małej loterii, gdzie można było wygrać zabawki ale i np. worek mąki czy ziemniaków- działała duża loteria, w  której nagrody były „wysokich lotów” np. lot samolotem nad Krosnem i okolicą, wymiana oleju w samochodzie, przegląd techniczny samochodu czy  romantyczna kolacja dla dwojga.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy terapii z wykorzystaniem zwierząt. Państwo Zuzanna i Grzegorz Kubiczowie z Siedlisk zaprezentowali elementy dogoterapii a hipoterapię przygotowali Państwo Ewelina i Piotr Harfowie. Zarówno dzieci jak i Rodzice z zainteresowaniem obserwowali ich prezentacje.

Przez całe popołudnie działało miasteczko rowerowe i  kącik gdzie można było zrobić sobie tatuaż czy  zostać pięknie pomalowanym przez wolontariuszy.

W myśl hasła przewodniego pikniku KAŻDY MOŻE NAD MORZE , nie mogło zabraknąć plaży, piasku i oczywiście wody- w której de facto pływały rybki! Dzieci miały również do dyspozycji dmuchaną zjeżdżalnię .

Dla aktywniejszych również było atrakcji: liczne rozgrywki sportowe dla dzieci i dorosłych oraz mecz piłki siatkowej o Puchar Wójta, przyciągały tłumy.

Jednym z punktów programu była licytacja prac plastycznych wykonanych przez uczestników warsztatów OTWARTE DRZWI, prowadzonych przez Panią Joannę Bąk – poetkę, grafika, fotografa. Wykonane prze uczestników warsztatów prace zostały przekazane na rzecz Stowarzyszenia Wszystkie Dzieci Nasze Są. Część tych dzieł została zlicytowana podczas tego pikniku, pozostałe można będzie nabyć na kolejnych imprezach charytatywnych.

Dodatkową atrakcją była obecność mistrzów motoryzacji- harleyowców  na swoich potężnych maszynach oraz żużlowców Dawida Matury i Stanisława Burzy, z którymi  nie tylko można było porozmawiać, ale również zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie.

W budynku Gimnazjum zlokalizowane były punkty odnowy biologicznej i rehabilitacji, gdzie głownie rodzice mogli na chwilę się zrelaksować.

Impreza zgromadziła wiele osobistości, na czele z Wójtem Gminy Panem Markiem Karasiem. Gościliśmy także posła PiS Pana Michała Wojtkiewicza oraz Wojciecha Skrucha, Radnego Województwa Małopolskiego .  Całość relacjonowana była przez TV Tarnowską ( http://tarnowska.tv/aktualnosci/czytaj/6188,kazdy-moze-nad-morze.html) oraz reporterów portalu http://pogorze24.pl

Piknik zgromadził tłumy mieszkańców gminy, ale nie tylko. Działalność Stowarzyszenia jest tak prężna , że przyciąga ludzi dobrej woli nawet z odległych rejonów.

Okazuje się ,że można łączyć przyjemne z pożytecznym wybierając te formy rozrywki i spędzania wolnego czasu, które nie dość, że sprawiają nam radość to jeszcze przynoszą pożytek innym. Udział w pikniku charytatywnym to dwa w jednym- zabawa i pomaganie potrzebującym. Okazuje się, że to takie proste, musimy tylko czasem pomyśleć na jaką imprezę warto pójść i kto na tym skorzysta.

Informacje na temat zgromadzonych funduszy oraz ich przeznaczeniu dostępna jest na stronie stowarzyszenia (http://wszystkiedziecinaszesa.pl/2015/07/13/ogromne-podziekowania/)

stat4u